Jdi na obsah Jdi na menu

Zajímavá místa

24. 3. 2017

Soukromá rezervace Berenty leží u Fort Dauphin, je to oblast trnité buše, žijí zde lemuři. Rezervaci tvoří část velké farmy, kde se pěstuje sisál. Dělají se tu i noční vycházky za lemury, u kempu je nedotčený pobřežní les, žije tu více než 100 druhů ptáků. 

Národní park Andohahela - vytvořen byl v roce 1997, měl by být zapsán do seznamu světových míst UNESCO (jeden z 6 na Madagaskaru). Není tak přístupný jako Berenty. Rozkládá se na 760 km2 přes pohoří Anosy, východní části jsou dobře zavlažovány, západní úbočí jsou porostlá trnitou buší. Žije tu asi 15 druhů lemurů, nejlepší je trasa Tsimelahy Trail, která vede po obou stranách řeky Taratantsa a končí u krásného přírodního jezírka. Roste tu nádherná květena.

isalo_national_park_06.jpg

Arboretum v Antsokay - založeno bylo u Toliaru v roce 1980 švýcarským botanikem Petignatem. Rozkládá se na 40 ha a roste zde 900 druhů rostlin typických pro jihozápad Madagaskaru, asi 90% z nich je endemických. Mnoho rostlin patří k ohroženým druhů, mají také léčivé účinky. Žijí tu malí lemuři.

Přírodní rezervace Reniala - soukromá rezervace severně od Toliaru na 45 ha, roste tu neporušená trnitá buš, zaznamenáno je tu více než 2000 druhů rostlin, baobaby, druhy, kterým se daří na písčitých půdách a vyhovuje jim suché klima. Místní průvodci vás seznámí i se zdejším ptactvem.

Komunitní les Ifotaka - leží blízko Berenty, na sever od silnice do Fort Dauphin, je to ekoturistický projekt, stará se o něj místní komunita Antandroy. Žijí zde také lemuři a typická fauna trnité buše - ptáci a plazi.

Antananarivo - hlavní město Madagaskaru, je známé jako Tana, podobá se středomořskému kopcovitému městu s velkým africkým koloritem. Pěší procházka Vám dokonale ukáže život Malgašů v Tana. Ve městě jsou malebné kostely, Antananarivo má svou specifickou atmosféru, zajímavou architekturu, rušné trhy, historická místa a přátelské obyvatelstvo. Nejlepší je město po ránu než se ulice zaplní a večer, když zapadá slunce nad okolními kopci. Dá se zde procházet a vyjít na okolní kopce. Ve městě je velký provoz.

antananarivo.jpeg

Tsiribihina - chcete-li se seznámit se Zeny, projeďte se lodí po řece Tsiribihina na dřevěné piroze a utábořte se na březích řeky. U řeky žijí lemuři, v řece mnoho ryb. Plavba po řece je dlouhá 146 km a ukáže vám místa, které ze silnice nelze vidět.

Národní park Isalo  - vypadá jako z jiné planety, je tu nádherná krajina a rostou tu endemické rostliny, jsou tu posvátná místa kmene Bara, žijí zde lemuři. Velké balvany a skály, park Isalo patří k nejlepším na Madagaskaru a také k nejoblíbenějším, lze si zde však udělat vycházku do opuštěných míst, kde objevíte krásné vodopády a údolí.

Ankao - je obklopeno pláží s bílým pískem a tyrkysovou vodou, zelenou vegetací. Uvidítě tu barevně pomalované pirogy, jsou tu místa na potápění kolem blízkého ostrova Nosy Be - dávného místa pirátů.

Alej baobabů - nejznámější alej na Madagaskaru je Alej baobabů, leží u Morondava a je povinností ji navštívit. Každý z baobabů je starší než 1000 let, patří k nejpomaleji rostoucím stromům na světě. Můžete se tu projet na čtyřkolkách po cestách a vidět majestátné stromy z jiné perspektivy.

madagaskar_37.jpg

Antananarivo - centrem je Araben´ny Fanaleovantena (Avenue de l´Independece), zde jsou pouliční trhy, Kianja´ny Fahaleovantena (Náměstí nezávislosti) je v horním městě, jsou zde banky, restaurace, noční kluby. Na kopci pak úzké uličky vedou ke kostelům a dalším bývalým královským budovám ke zříceninám Rova, bývalý palác královny. Trh Andravaohangy nabízí kameny, krajky, knihy, koberce a další řemeslná díla.

Antdiranana - leží v nejkrásnější zátoce na světě, odtud se lze vydat na prohlídku Ankarana reserve, kde jsou posvátné hroby, podzemní řeky a formace tsingy. Další cesta vás může zavést do Montage d´Ambre National park, kde jsou vodopády, tropický prales, stará sopka a vulkanická jezera, mnoho ptactva.

Sainte Marie - pás dlouhý 57 km tvoří žulový ostrov Ile Sainte Marie (Nosy Boraha), leží 8 km od pobřeží na východě. Hlavní město ostrova je Ambodifotatra, na ostrově jsou krásné pláže, mělká voda, ostrov má zcela jinou atmosféru než Nosy Be. Je tu několik historických budov a byl znám jako ostrov pirátů. Většina hotelů leží jižně od Ambodifotatra, severozápad ostrova je klidnější, ale je sem horší přístup. Východní pobřeží je strmé, ale jsou tu nejlepší pláže na poloostrově Ampanihy, malý ostrov Ile aux Nattes na jihu je také velmi pěkný. Na Ile Sainte Marie často prší, ale od konce srpna do konce listopadu jen málo, od prosince do března jsou tu cyklony.

Diego Suarez - Antsiranana leží v malé zátoce, která tvoří přírodní přístav jeden z nejlepším v Indickém oceánu. Antsiranana znamená - Tam kde je sůl - ale vyslovuje se také Antseranana - Tam, kde je přístav. Město je známé jako Diego Suarez. Na konci 19.století zde Francouzi založili námořní základnu, která zde zůstala do roku 1973. Dnes je to provinční hlavní město a důležitý přístav na severu Madagaskaru.

1147de1449_mada-05.jpg

Tamatave - Toamasina - známé jako Tamatave je hlavní město na východním pobřeží, je to největší přístav země, kudy prochází 70% nákladu z a na ostrov. Je to příjemné město s palmami a promenádami a dobrými hotely, vhodná zastávka mezi Tana a Ile Sainte Marie nebo pro zařízení výletu po Canal de Pangalanes. Toamasina je místo pro odpočiněk Malgašů, i když je zde voda znečištěná a jsou tu žraloci. Původ jména je nejasný - z portugalského Sao Tomas nebo je přisuzován první návštěvě krále Radama v roce 1817, který ochutnal vodu a řekl Toa masina - je to slané.

Fianarantsoa - místo, kde se Bůh učil - provinční město a akademické a intelekutální centrum ostrova, misionářské aktivity. Místo bylo založeno v roce 1830, když královna Ranavalona I. rozhodla postavit toto místo mezi Tana a odlehlými jižními provinciemi. Leží v úrodné oblasti.

Toliara / Tulear - vznikl v roce 1895 a je to poslední hlavní provinční město na Madagaskaru. Je to důležitý přístav na jihozápadě. Většina obchodu v této oblasti je kontrolována indickými a pakistánskými obchodníky, kteří vyvolali nepokoje v roce 1987. Kromě zajímavých kostelů, jsou zde indiferentní budovy. Okolní oblast má zajímavé pláže, lze se tu potápět a šnorchlovat, surfovat a provozovat kite surfing. Divoké surfování se provádí v Ifaty na severu a v Anakao na jihu. Je tu zajímavá flóra a fauna, odlehlé vesnice. Kromě pláže v Ifaty, jsou oblíbená místa Sarondrano, Miary, Lake Tsimanampetsotsa and the Réserve Spéciale de Beza-Mahafaly. Obratník kozoroha prochází přímo jižně od Toliara.